Syyskuun 2013 uutiskirje

Hei kaikki,

tervetuloa kesän jälkeen pitkästä aikaa tutkimusuutisten pariin! Tässä uutiskirjeessä:

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden artikkeli
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Tutkimus on taas ehtinyt edetä kesän jälkeen: korjattu rekisteriaineisto saapui ja sen analysointi jatkuu vielä ainakin lokakuun ajan. Neuvolatutkimuksessa puolestaan aineistonkeruu on kaartumassa loppusuoralle. Optimistinen arvio oli, että tutkittavia olisi kertynyt 2200 v. 2013 loppuun mennessä, mutta siihen ei päästä. Tämänhetkinen optimistinen arvio on, että tavoite saavutetaan maaliskuussa 2014. Tähän mennessä tutkittavia on yhteensä 1550:
neuvola1_2013

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Lokakuu ja kuukauden tutkimusvapaa koittaa taas kohta! Kuukausi on jo buukattu melkein täyteen kursseja, tapaamisia ja analysointia. Millaistahan olisi tehdä tutkimusta työkseen koko ajan? Viime viikolla olin seminaarissa, jossa tutkimustaan esitteli lääkäri, joka tekee väitöstutkimusta siviilipalvelustyönään. Vau! Ei ole kaikilla tutkijoilla tosiaan palkalisia tutkijanpaikkoja, vaan luovuutta tarvitaan =).

3. Kuukauden artikkeli
Severity and duration of nausea and vomiting symptoms in pregnancy and spontaneous abortion
Ronna L. Chan, Andrew F. Olshan, David A. Savitz, Amy H. Herring, Julie L. Daniels, Herbert B. Peterson, and Sandra L. Martin. Human Reproduction, Vol.25, No.11 pp. 2907–2912, 2010.

Tutkimuksissa on löytynyt yhteys raskauspahoinvoinnin ja pienentyneen keskenmenoriskin välillä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin asiaa vähän tarkemmin laskemalla, onko pahoinvointioireiden vaikeudella ja kestolla yhteyttä keskenmenoriskiin. Tutkimuksessa oli mukana 2407 odottajaa, joita seurattiin raskauden alusta loppuun. Tulokset olivat samansuuntaiset kuin aiemmissa tutkimuksissa: keskenmenoriski koko ryhmässä oli vähän yli 10 %, ja pahoinvoinnista kärsineillä odottajilla matalampi kuin niillä, jotka eivät voineet pahoin. Pahoinvoinnin määrällä oli vain vähän vaikutusta keskenmenoriskiin:
Chan2010_fig1

Lopu jo! -tutkimuksessa keskenmenoriskiä ei päästä analysoimaan yhtä perusteellisesti, koska rekisteritutkimuksessa tutkitaan enimmäkseen synnytykseen päättyneitä raskauksia ja neuvolatutkimukseen otetaan mukaan odottajia raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, jolloin keskenmenoriski on alkuraskautta pienempi. Rekisteritutkimuksessa asiaa tutkitaan vähän eri kannalta: siinä verrataan raskauspahoinvoinnin vuoksi sairaalahoidossa olleiden odottajien aiempien keskenmenojen määriä verrokkiodottajien keskenmenojen määriin.

4. Seuraavaksi

Lokakuussa olisi tarkoitus saada valmiiksi ensimmäinen tutkimusartikkeli rekisteriaineiston tuloksista. Katsotaan kuinka pitkälle päästään!

Tieteen päivät järjestetään ensimmäistä kertaa Turussa 18.-19.10., ja Lopu jo! -tutkimus on mukana Science Slamissa Kårenilla pe 18.10. Tervetuloa mukaan!

Hyvää syksyä!

Miina
IMG_9667_s

Leave a Reply