Marraskuun 2015 uutiskirje

Hei kaikki,

tervetuloa vuoden (todennäköisesti) viimeisen uutiskirjeen pariin! Aiheina tänään:

1. Tutkimusuutisia mediassa
2. Uutta nettisivuilla
3. Henkilökohtaista pohdintaa
4. Kuukauden artikkeli
5. Seuraavaksi


1. Tutkimusuutisia mediassa

Tässä kuussa on ilmestynyt pari uutista Lopu jo! -tutkimuksesta Mediuutisissa (Mediuutisten verkkolehti on maksullinen, mutta tilaajien lisäksi muutkin pääsevät halutessaan lukemaan jutun kuukauden ilmaisella kokeilujaksolla) ja Helsingin Sanomissa.

Jo tänään on ehtinyt tulla paljon hyvää palautetta aiheesta, hyvä tietää että tutkimuksesta on hyötyä!


2. Uutta nettisivuilla

Nettisivuilla ei ole mitään isompia muutoksia, mutta nostetaan tähän Linkkejä- sivulle lisätty vertaistukivinkki kaikille facebookissa viihtyville: viime kuussa kerroin HER Foundationin keskustelupalstasta, ja heillä on lisäksi Facebook-sivukin, jossa on tarjolla aktiivista vertaistukea. Kiitos lukijalle vinkistä!


3. Henkilökohtaista pohdintaa

Oli hauska nähdä aamun lehdessä aukeaman kokoinen juttu meidän tutkimuksesta. Vain isolla esiin nostetun hyperemeesisitaatin kohdalla mietin, että hm, se näyttää siltä, kuin sitaatti olisi omani, vaikka kunnia kuuluu kokemusasiantuntijalle, nimimerkki Saaralle… mutta ehkä se ei ole niin vakavaa. Hyvin kirjoitettu juttu joka tapauksessa! Saman päivän aikana tullut palaute kertoo, että ei tehdä turhaa työtä.

Positiivista palautetta on helppo ottaa vastaan, mutta millaista olisi tutkia esimerkiksi rasva/hiilihydraatti/ym. ravitsemusasioita tai vaikka maahanmuuttopolitiikkaa, kun palautteena tulisi niin paljon asiatonta painostusta? Mistähän tuokin tuli mieleen? Takaisin tutkimukseen! Kuukauden artikkelissa kerrotaan, että norjalainen tutkimusryhmä on ottanut käyttöön saman pahoinvointimittarin kuin mekin:


4. Kuukauden artikkeli

Norwegian PUQE (Pregnancy-Unique Quantification of Emesis and Nausea) Identifies Patients with Hyperemesis Gravidarum and Poor Nutritional Intake: A Prospective Cohort Validation Study
Birkeland E., Stokke G., Tangvik RJ., Torkildsen EA., Boateng J., Wollen AL., Albrechtsen S., Flaatten H., Trovik J. 2015. PLoS One. 2015 Apr 1;10(4):e0119962. doi: 10.1371/journal.pone.0119962. eCollection 2015.

Kiinnostavia tuloksia norjalaisessa sairaalassa tehdystä tutkimuksesta, jossa pahoinvoinnin voimakkuutta on mitattu PUQE-mittarilla odottajan tullessa hoitoon ja päästessä kotiin. Ihan kuin meilläkin. Tässä tutkimuksessa oli mukana 38 hyperemeesipotilasta ja kontrollihenkilöinä 31 tervettä odottajaa. Mittarin tuloksia verrattiin odottajan omaan arvioon voinnistaan asteikolla yhdestä kymmeneen (niin kuin mekin) ja heidän syömänsä ruoan määrään (jota taas ei mitata meidän tutkimuksessa). Tulosten mukaan erot pistemäärissä hoitoon tullessa ja hoidosta päästessä ovat niin selvät, että mittaria voi käyttää hoidon tarpeen arviointiin. Kokoteksti on vapaasti saatavilla.

Kuulostaa hyvältä – samansuuntaisia tuloksia odotetaan sairaalaosatutkimuksesta, ja vaikka ei ehdittykään julkaista tuloksia ensimmäisinä pohjoismaissa, niin meillä on vahvuutena noin kaksinkertainen tutkittavien määrä ja se, että tutkittavilta seurataan myös laboratoriotuloksia hoidon aikana.


5. Seuraavaksi

Ihan seuraavaksi käyn muiden töiden ohella läpi lehtijuttujen myötä tulleet palautteet, joiden joukossa on monta uutta Kokemuksia pahoinvoinnista -sivulle lähetettyä kirjoitusta. Kiitos kaikille kirjoittajille! Hyviä puheenvuoroja, pian saan ne kaikkien luettaviksi.

Hyvää adventtiaikaa!

Miina
Adventtikalenteri2015

Leave a Reply