Lokakuun 2015 uutiskirje

Hei,

tervetuloa lukemaan syksyn uutiskirjettä! Aiheina:

1. Tutkimusuutisia
2. Uutta nettisivuilla
3. Henkilökohtaista pohdintaa
4. Kuukauden artikkeli
5. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Neuvola 2 -osion materiaalit ovat melkein valmiit! Täytyy sanoa, että joka osasta oppii jotakin – neuvola 1:n aineiston perusteella on saatu muutama parannus lomakkeisiin, hyvä. Esimerkiksi (ja vinkiksi kaikille muillekin paperilomakkeiden kanssa työskenteleville) tutkimuskoodin paikan kannattaa olla lomakkeen oikeassa yläreunassa eikä jossakin kolmannella rivillä, niin se on helpompi nähdä selatessa. Lopu jo! -tutkimusryhmä alkaa muuten tuntua jo suurelta, kun tohtorikoulutettavien määrä on ohittanut ohjaajien määrän. Ohjaajina siis edelleen alusta asti mukana olleina Päivi Polo ja Päivi Rautava ja tutkimusta tekemässä minun lisäkseni Nina Kulovuori ja Pauliina Päivärinne. Tässä suunnitellaan sairaalaosatutkimuksen tulosten käsittelyä, kokouskuva tämän kuun alkupuolelta:

IMG_20151005_165742_s

2. Uutta nettisivuilla

Linkkejä-sivulta löytyy nyt englanninkielinen HER Foundation, jolla on hyvin strukturoitu keskustelupalsta vaikeasta raskauspahoinvoinnista kärsiville odottajille. Jos kieli ei ole ongelma ja jos jaksat olla koneella, sieltä löytyy vertaistukea vuorokauden ympäri.

3. Henkilökohtaista pohdintaa

Karkasin kotoa pitkästä aikaa kouluun, kun vastaan tuli yksi kiinnostava kurssi tutkimustulosten julkaisemisesta ja toinen biostatistiikasta. Vauvalomamoodi on vaihtumassa tutkimusmoodiin; ensi vuodelle olen hakenut apurahojakin vuoden tauon jälkeen. Näyttöjä ei ole kertynyt, joten en varmaan ole korkealla rahoittajien listoilla, mutta hakemusten kirjoittaminen on yksi tapa päivittää itselleenkin, mitä seuraavaksi aikoo tehdä. Hakemuksista päätellen aion näköjään seuraavaksi paneutua Neuvola 2 -osatutkimukseen, mutta oikeastaan aion kyllä ensin saada rekisteriaineistoartikkelit pöytälaatikosta maailmalle.

4. Kuukauden artikkeli

Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy
Matthews A1, Haas DM, O’Mathúna DP, Dowswell T. 2015. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 8;9:CD007575. [Epub ahead of print]

Uusi Cochrane-katsaus on ilmestynyt! Ei mitään mullistavaa sitten edellisen, mutta hyvää luettavaa niille, jotka haluavat vertailla useita hoitokeinoja toisiinsa nopeasti ja systemaattisesti. Ylivoimaista hoitoa ei ole edelleenkään löydetty ja useimpia hoitokeinoja on tutkittu niin vähän, että katsauksessa on monen keinon kohdalla tarkasteltavana vain yksi tai kaksi tutkimusta, mutta pikkuhiljaa tutkimustietoa kertyy lisää. Vain tiivistelmä on vapaasti saatavilla, mutta kokotekstin saa tarvittaessa esimerkiksi yliopiston kirjaston kautta.

5. Seuraavaksi

Mitään suuria tapahtumia ei ole edessä, tasaisesti edetään =). Hyvää loppusyksyä!

Miina

Leave a Reply