Kokemuksia pahoinvoinnista

Pahoinvoinnin kokeminen on yksilöllistä. Pahoinvoinnin kesto ja ajankohta vaihtelevat, samoin se, miten paljon pahoinvointi haittaa elämää. Näillä sivulla on äitien omin sanoin nimimerkillä kertomia kokemuksia pahoinvoinnista ja sen herättämistä tuntemuksista – ja selviytymiskeinoista.

Jos haluat kertoa omista kokemuksistasi, voit kirjoittaa aiheesta omin sanoin ja lähettää tekstin sähköpostitse osoitteeseen
jmamil – at – utu.fi.

Kirjoitukset julkaistaan nimimerkillä. Voit kirjoittaa lyhyesti tai pitkästi, kertoa kokemuksistasi ja ajatuksistasi, esim. siitä, millaista apua sait esim. neuvolasta tai muilta äideiltä, mikä auttoi, mikä ei auttanut, vaikuttiko pahoinvointi haluusi saada lisää lapsia, ja mitä muuta mieleesi tuleekaan. Kirjoitusten tekstiä ei muokata, mutta tekstejä voidaan ryhmitellä esim. aiheen mukaan.

Nimimerkki Elke kertoo:
“Pahoinvointiin ei auttanut mikään. Ainut kokemukseni tehoavasta “hoidosta” oli laivan keinunta. Olo oli silloin taivaallinen eli normaali, ja nukahdin ainoan kerran tyytyväisenä.”
Lue lisää

Nimimerkki Laura (Laura-nimellä kirjoittajia on toinenkin!) kertoo:
“Mielestäni hoitoon pääsyä raskauspahoinvoinnista kärsiessä pitäisi helpottaa. Itse koin, että nesteytys auttoi olooni. Molemmilla kerroilla, kun olin raskaana, olin kuitenkin aina tosi huonossa kunnossa, kun menin tiputukseen siitä syystä, että hoitoon oli vaikea päästä.”
Lue lisää

Nimimerkki 12 v. ja 7 v. kertoo:
“Hoitajalakon ollessa tulossa, mua ei Kätilöopistolla kunnolla hoidettu. Pyörryin sen takia kadulle, Puistolan postiin ensin. Onneks tuntematon ihminen auttoi ja päädyin muutaman päivän tiputukseen sairaalaan.”
Lue lisää

Nimimerkki Siipi kertoo:
“Välillä tuntui, että olisikin ehkä ollut helpompi, jos olisin oksentanut, mutta kuulun ihmisiin, jotka eivät yleensä koskaan oksenna.”
Lue lisää

Nimimerkki Milla kertoo:
“Mies alkoi tekemään ruoat parvekkeella koska jopa jääkaapin oven avaaminen sai minut toisella puolella asuntoa oksentamaan.”
Lue lisää

Nimimerkki Iiris kertoo:
“Ensimmäkseen oli nestetiputusta, mutta lopussa tuli käänne parempaan uuden sisätautilääkärin myötä. Painoni oli pudonnut tuolloin selvästi alle 40 kilon. Hän armahti minut, kun päästi ruokatiputukseen.
Lue lisää

Nimimerkki Laura (Laura-nimellä kirjoittajia on toinenkin!) kertoo:
“Kädet ja jalkaterät puutui monesti, en tiedä auttoiko siihen sitten suonensisäinen b-vitamiini vai nesteytys. Sairaalareissu sen puutumisen kuitenkin lopetti aina muutamiksi päiviksi.”
Lue lisää

Nimimerkki Kahden lapsen äiti kertoo:
“Oksensin noin 7-8 viikkoa kaiken mahdollisen, mikä suuhuni tuli. Makasin kotona ja oksensin tauotta. Välillä hoipuin vessaan ja takaisin. Kaikki hajut tuntuivat ylivoimakkaana ja aiheuttivat pahoinvointia.”
Lue lisää

Nimimerkki Mami -87 kertoo:

“Odotan esikoistamme ja pahoinvointi alkoi viikolla 5. Sitä on nyt jatkunut 6 viikkoa. Pahoinvointi on pahimmillaan aamuyöllä (vessaan herätessä), aamulla ja illalla, vaikka etova olo on läsnä koko päivän.”

Lue lisää

Nimimerkki Helkky kertoo:

“Odotamme seuraavaa lastamme nyt kolmannella kuukaudella. Pahoinvointia on ollut mutta edelliseen verrattuna todella vähän. Se on rajoittunut vain aamuun/aamupäivään, eikä ole ollut jatkuvaa. Onneksi, koska nyt jaksaa touhuta esikoisen kanssa.”

Lue lisää

Nimimerkki Pohjoisen tyttö kertoo:

“Aluksi oli vain pientä kuvotusta, eikä ruokahalua ollut, neuvolassa hoettiin, että pahoinvointi menee ohi, kun viikkoja 12. Mutta eipä mennyt ohi, mitä pitemmälle raskaus eteni, sitä pahempi olo oli. Kokoajan neuvolassa voivoteltiin ja sanottiin, että kohta se menee ohi. Rv 22 jälkeen enää ei hoettu sen menevän ohi.”

Lue lisää

Nimimerkki Saara kertoo:

“Kun makaa neuvolan lattialla ja oksentaa kymmenisen kertaa neuvolakäynnin aikana, ei haluaisi joutua lohduttelemaan terveydenhoitajaa siitä miten rankkaa sellaista on katsoa.”

Lue lisää

Nimimerkki Taru kertoo:

“Plussasin viikolla 6+0, ensimmäinen viikko olikin varsinaista onnen aikaa. Rinnat olivat arat, vessassa sain juosta jatkuvasti ja ruoka maistui. Kuutosviikon lopussa alkoivat pahoinvoinnit.”

Lue lisää

Nimimerkki Sitrushedelmä kertoo:

“Sitten kun alkoi jauhelihan haju kuvottamaan niin tein raskaustestin ja se oli positiivinen.”

Lue lisää

Nimimerkki Satu kertoo:

“Pahoinvointia kesti toukokuun loppuun saakka tammikuusta 2008. mitä kummaksuttiin neuvolassa kun oli niin pitkäkestoista.”

Lue lisää

Nimimerkki Celia79 kertoo:

“Ensimmäisen raskauteni kohdalla pahoinvointi oli aivan järkyttävää. – – jotenkin itse koen, että tuo kamala pahoinvointi valmisti minut kestämään keskenmenon. Tätä ei tietenkään voi yleistää, mutta en usko että noin voimakas pahoinvointi ja oksentelu ollut enää ihan normaalia, koska oksensin käytännössä lähes koko ajan monta päivää. Toinen raskauteni alkoi muutama kuukausi keskenmenosta ja olin aluksi aivan paniikissa, että koen taas yhtä voimakasta pahoinvointia, mutta tällä kertaa se oli erilaista, siedettävää pahoinvointia.”

Lue lisää

Nimimerkki MaijaRuusu kertoo:

“Viikon verran pahoinvointi oli niin kova, että en pystynyt kuin juomaan vettä tai jogurttia ja syömään mandariineja, välillä en niitäkään.”

Lue lisää

Leave a Reply

Poistetaan raskauspahoinvointi maailmasta. Tai ainakin vähennetään sitä.