Toukokuun 2015 uutiskirje

Hei kaikki!

Tässä uutiskirjeessä:

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden artikkeli
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Neuvola-aineisto on nyt syötetty sähköiseen muotoon! Tutkija Pauliina Päivärinteen suururakka on tehty ja aineiston analysointi odottaa. Tutkittavien lopulliseksi määräksi tuli 2393. Viimeisimmätkin tutkimukseen osallistuneet odottajat ovat muuten varmaankin jo synnyttäneet! Tarkoittaa siis sitä, että kun kyselyaineistoon yhdistettäviä rekisteritietoja aletaan hakea, niin ainakin suurimmalta osalta saadaan myös synnytykseen ja syntyneeseen lapseen liittyvät tiedot jo mukaan.

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Pää on vaihteeksi aivan tyhjä. Vauva kasvaa ja haluaa osallistua maailman menoon aina vaan enemmän, ja vauvaseura on tietysti aina hauskaa, mutta tutkimuksesta puolestaan ei tule välillä mitään! No, jos jonkun on kärsittävä, niin kärsiköön mieluummin tutkimus kuin vauva. Ja aina välillä tulee pitkiä päiväunia, esimerkiksi juuri nyt =) (Tätä kuvaa ei kylläkään ole otettu juuri nyt, nyt tehdään töitä!).
611_s

3. Kuukauden artikkeli

Maternal safety of the delayed-release doxylamine and pyridoxine combination for nausea and vomiting of pregnancy; a randomized placebo controlled trial
Gideon Koren, Shannon Clark, Gary D V Hankins, Steve N Caritis, Jason G Umans, Menachem Miodovnik, Donald R Mattison, and Ilan Matok. BMC Pregnancy Childbirth. 2015; 15: 59. Published online 2015 Mar 18. doi: 10.1186/s12884-015-0488-1

Vuosi sitten kirjoitin Kanadassa ja USA:ssa käytössä olevasta raskauspahoinvointilääkkeestä, pyridoksiinia ja doksyalmiinia sisältävästä yhdistelmävalmisteesta, jota tutkitaan parhaillaan useammassakin lääketutkimuksessa.

Kuukauden artikkeli kertoo yhdestä tällaisesta tutkimuksessa, jossa selvitettiin lääkkeen mahdollisia sivuvaikutuksia odottavalle äidille: 131 odottajaa sai lääkettä tavanomaisen hoidossa käytettävän annoksen verran ja 125 odottajaa sai lumelääkettä. Kummastakin ryhmästä yli puolet kertoi saaneensa sivuvaikutuksia hoidosta, eikä ryhmien välillä ollut tilastollisesti merkitsevää eroa. Suurin osa sivuvaikutuksista oli lieviä, ja tutkijat toteavat, että lääkettä voi pitää turvallisena myös odottavan äidin kannalta (syntyvän lapsen osalta lääkkeen turvallisuus oli selvitetty jo aiemmin). Olisi kiinnostavaa tietää, mistä noin suuri määrä sivuvaikutuksia lumelääkkeenkin kohdalla johtuu, mutta sitä ei artikkelissa käsitelty. Ehkä pahoinvointiin liittyy niin paljon kaikenlaisia oireita, että niitä tulee tutkimuksessa merkittyä mahdollisiksi sivuoireiksi.

4. Seuraavaksi

Seuraavaksi on edessä neuvola-aineiston puuttuvien tietojen läpikäynti ja mahdollinen täydentäminen niiltä osin kuin se on tarpeen, ja mahdollisesti aineistopyyntö thl:lle eli mm. syntymärekisteritietojen haku tutkimukseen osallistuvista odottajista; osa ehditään ehkä ennen lomia, osa syksyllä. Kesällä joka tapauksessa lomaillaan (ja ehkä luetaan joitakin tutkimusasioita), analysoinnin pariin palataan varmaankin elokuussa. Hyvää kesää!

Miina
Volter052015

Leave a Reply