Tammikuun 2015 uutiskirje

Hei kaikki,

hyvää alkanutta vuotta!

Tässä uutiskirjeessä:

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden artikkeli
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Nyt on joka nurkka neuvolatutkimukseen osallistuneissa neuvoiloissa kierretty ja viimeisetkin lomakkeet kerätty ja laskettu: yhteensä 2381 osallistujaa! Papereiden järjestely ja syöttö on menossa ja valmistuu varmaankin kevään aikana. Jos nyt jostakin vielä lomakkeita sattuisi löytymään, niin vielä ehtii mukaan. Kun kaikki tiedot on syötetty, niin edetään hakemaan rekisteritietoja THL:lta. Aineisto analysoidaan nimettömänä niin, että yksittäisiä vastaajia ei voi tunnistaa.

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Palautin viime vuoden tutkimuksen edistymisraportin yliopistolle. Ensin tuntui, että se on oikeastaan edistymättömyysraportti, kun vielä en ole saanut mitään tuloksia julkaistua… mutta kun listasin kaiken, mitä viime vuonna tehtiin, niin oli siinä sentään jotain tapahtunut. Suurimpana askeleena tietysti neuvola 1 -osatutkimuksen tutkittavien rekrytoinnin valmistuminen! Mutta aina olisi tietysti kiva saada kaikki vauhdilla valmiiksi! Hmm… pääasia, että tulee hyvin tehtyä.

Eilen opin taas uuden ohjelman käytön! Viitetietokanta Mendeley vaikuttaa jo ensimmäisen tunnin perusteella jonkin verran RefWorksia kätevämmältä: sinne saa artikkelien kokotekstit talteen, ja lähdeluettelon teko käy nopeammin… ainakin, kunhan yhden word-pluginin saa ensin toimimaan =). Suosittelen!

3. Kuukauden artikkeli

Nausea and Vomiting in Early Pregnancy and the Risk of Neural Tube Defects: a Case-Control Study
Qing-Bin Lu, Zhi-Ping Wang, Li-Jie Gao, Rui Gong, Xi-Hong Sun, Meng Wang and Zhong-Tang Zhaoa 2015. Sci Rep. 2015; 5: 7674. Published online Jan 8, 2015. doi: 10.1038/srep07674

Uusi tutkimus, jossa selvitettiin vastasyntyneiden ja sikiöiden hermoston kehityshäiriöiden yhteyttä eri taustatekijöihin, mm. raskauspahoinvointiin, ja vaikean raskauspahoinvoinnin havaittiin olevan yhteydessä hermoston kehityshäiriöiden riskiin. Vaikutus välittyi todennäköisesti foolihapon puutteen kautta, koska foolihappolisän käyttö puolestaan pienensi riskiä. Loogista! Nyt kun ajattelee, niin tietysti raskauspahoinvointi voi vaikuttaa alkuraskauden vitamiinien saantiin, saattaa johtaa foolihapon puutteeseen ja sen seurauksena hermoston kehittymishäiriöihin. Suomessa jaksetaan kyllä muistuttaa foolihapon merkityksestä sikiön kehitykselle, eikä selvästikään turhaan. Kiinnostava tutkimus, ja yksi harvoista, joissa raskauspahoinvoinnilla on havaittu haittavaikutuksia sikiölle – raskauspahoinvointiinhan toisaalta liittyy mm. pienempi keskenmenoriski ja vähäisempi synnynnäisten sydämen epämuodostumien riski, ja sen on ajateltu suojaavan sikiötä myrkyllisiltä aineilta alkuraskauden aikana. Pitää siis kuitenkin muistaa turvata tarpeellisten ravintoaineiden saanti.

4. Seuraavaksi

Maaliskuun 11. päivä järjestettävä koulutusiltapäivä lähestyy! Aiheita mm. Uni raskauden aikana sekä Oireiden arviointi puhelimitse – kätevää vai vaarallista? Materiaalit tulevat koulutuksen jälkeen tänne nettisivuille.

Ja nyt leipomaan! Hyvää lopputalvea,

Miina
IMG_1229

Leave a Reply