Marraskuun 2014 uutiskirje

Hei kaikki,

hyvää adventtiaikaa! Vielä tämä uutiskirje tänä vuonna.

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden artikkeli
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Mukana on nyt uusi tutkija! Lääketieteen opiskelija Pauliina Päivärinne tekee syventävien opintojen lopputyötään Neuvola 1 -aineistosta. Loistava ajoitus: melkein kaikki lomakkeet on koottu neuvoloista ja ensimmäisten syöttäminen sähköiseen muotoon on alkanut. Tutkimuksessa on yli kaksituhatta osallistujaa, joten edessä on paljon manuaalista työtä! Kun tuloksia aletaan saada, niistä kerrotaan myös uutiskirjeissä.
IMG_1062

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Volter on nyt kolme kuukautta vanha, käynyt yli tusinassa neuvolassa ja tavannut kymmeniä hoitajia ja lääkäreitä. Toistaiseksi tutkimusvauvan työ vaikuttaa tuottavan Volterille hupia, joten samaan malliin edetään. Samalla on saatu kierrätettyä Volterin pieniksi käyneitä vaatteita neuvoloiden vaihtokaappeihin ja -koreihin! Jos vauva vaikuttaa haluavan kotipäivän, niin silloin ollaan tietysti kotona =).

Neuvoloiden lisäksi Volter viettää aikaansa äidin mukana työhuoneella. Neuvoloissa saisi leveästi hymyileviä vauvakuvia, kun vain muistaisi ottaa… mutta lähetetään nyt sitten vaan perusilmeellä terveisiä työpöydältä tällä kertaa!
tutkimusvauva

3. Kuukauden artikkeli

Resident obstetricians’ awareness of the oral health component in management of nausea and vomiting in pregnancy
Enabulele J, Ibhawoh L. 2014. BMC Pregnancy Childbirth. 2014 Nov 25;14(1):388. [Epub ahead of print]

Artikkeli hammasterveydestä tällä kertaa, ja täältä pohjoisesta katsottuna eksoottisesta paikasta, Nigeriasta (ei nyt anneta nigerialaishuijausten vaikuttaa artikkelin uskottavuuteen). Tutkimuksen aihe on naistentautien lääkärien tietoisuus raskauspahoinvoinnin ja oksentelun vaikutuksesta suun terveyteen, ja alussa oleva yhteenveto pahoinvoinnin aiheuttamista hammasongelmista ja niiden hoidosta pätee maassa kuin maassa. Ksylitolia ei tosin mainita, mutta ksylitolin käytön suomalaiset muistanevat muutenkin. Hyvä muistutus joka tapauksessa siitä, millainen rasite pahoinvointi on hampaille: huonovointisena joutuu napostelemaan vähän väliä, jolloin hampaat joutuvat kestämään useampia happohyökkäyksiä kuin tavallisesti, ja lisäksi hapan mahaneste syövyttää hampaita oksennusten yhteydessä. Hyvän hammashoidon ohjeet onkin hyvä palauttaa mieleen raskausaikana. Suomessa asia on neuvoloissa ja perhevalmennuksessa hyvin esillä ja hammaslääkäritarkastuksistakin neuvoloissa muistutetaan.

4. Seuraavaksi

Parhaillaan valmistellaan koulutusiltapäivää maaliskuulle – tilaisuus on avoin kaikille tutkimusalueen neuvoloiden työntekijöille, ja esitysmateriaalit tulevat tapahtuman jälkeen toivottavasti lopujo-sivuille kaikkien kiinnostuneiden saataville.

Hyvää joulunaikaa kaikille!

Miina

Leave a Reply