“Kuljetin mukanani muovipussirullaa”

Voin pahoin kaikkien kolmen raskauteni aikana. Pahoinvointi alkoi noin raskausviikolla 7 ja jatkui aina siihen asti, kun lapsi syntyi. Oksensin vielä synnytyssairaalassakin. Sairaalahoitoon en joutunut, mutta työssäkäynti ei olisi ollut mitenkään mahdollista. Oksennuskertoja oli enimmillään seitsemän päivässä, mutta pahinta oli huono olo. Jos jouduin lähtemään ulos, kuljetin mukanani muovipussirullaa, yksi muovikassi oli valmiina. Keskimmäinen raskauksista oli vielä pahempi kuin muut.

Jälkikäteen ajatellen on kummallista, että hankin kolme lasta. Opiskelusta tai normaalista elämästä ei tullut mitään, makasin vain sängyssä, olo oli kamala ja oksensin sängyn viereen laittamaani astiaan. En ole kuullut, että sukulaisillani olisi ollut vastaavia kokemuksia.

Pahoinvointiin ei auttanut mikään. Ainut kokemukseni tehoavasta “hoidosta” oli laivan keinunta. Olo oli silloin taivaallinen eli normaali, ja nukahdin ainoan kerran tyytyväisenä. Normaalitilanne oli jotain muuta: odotin vain, että nukahtaisin, koska silloin en voinut pahoin. Kerran kyllä heräsin ja oksensin sängyssä päälleni.

Elke

Leave a Reply

Poistetaan raskauspahoinvointi maailmasta. Tai ainakin vähennetään sitä.