Maaliskuun 2015 uutiskirje

IMGP0159_sHei kaikki,

hyvää kevättä!

Tässä uutiskirjeessä:

1. Tutkimusuutisia
2. Uutta nettisivuilla
3. Henkilökohtaista pohdintaa
4. Kuukauden artikkeli
5. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Maaliskuun 11. päivä järjestettiin neuvola-aineiston kokoon saamisen juhlimiseksi koulutusiltapäivä, jonka esitelmissä saatiin kuulla melko monista odottajille tärkeistä asioista, mm. raskauden aiheuttamista muutoksista unen laatuun, puhelinneuvonnassa huomioitavista asioista ja alkuraskauden päivystyskäyntiä vaativista tilanteista. Neuvola-aineiston alustavia tuloksiakin tarkasteltiin – aineiston syöttö on parhaillaan menossa, joten tuloksista ei voi vielä tehdä tilastollisia päätelmiä. Esitelmien jälkeen jakaannuttiin esittelykierroksille synnytysosastolle, päivystykseen ja T-sairaalan yleisiin tiloihin. Nauhoitukset kierroksista olisivat olleet kiinnostavia, kun jokaiseen paikkaan pääsi vain osa osallistujista! Mutta toivottavasti tärkeät uutiset kustakin paikasta kulkevat eteenpäin osallistujien mukana. Kiitos kaikille mukana olleille!

Tällä välin sairaala-aineisto on ollut vähän syrjässä muiden töiden takana, mutta senkin suhteen alkaa tapahtua: sairaala-osatutkimuksessa on mukana uusi tutkija, Nina Kulovuori, joka on jo aloittanut aineiston tarkastelun. Tutkimukseen otetaan edelleen mukaan hyperemeesipotilaita. Aineiston rakenne on selvästi neuvolatutkimusta monimutkaisempi, koska mukana on myös laboratoriotutkimusten tuloksia ja pahoinvoinnin voimakkuutta mitataan osastolla päivittäin, ei vain yhden kerran. Tutkittavaa siis riittää!

2. Uutta nettisivuilla

Maaliskuun 11. päivä pidetyn koulutusiltapäivän materiaalit ovat nyt luettavissa linkkejä-sivulla. Esitysdiojen lukeminen ei ihan korvaa sitä, että pääsisi kuuntelemaan esitelmät, mutta toivottavasti materiaalista on iloa joka tapauksessa!

3. Henkilökohtaista pohdintaa

Neuvola-aineiston alustava vilkaisu oli hauskaa! Vaikka lomakkeista oli analysointivaiheessa syötetty vasta alle puolet, oli hienoa huomata, että alustavat tulokset ovat odotetun suuntaisia. Lomakkeiden järjestely vie aikaa, mutta se on toisaalta rauhallista, meditatiivista, manuaalista työtä. Rutiinityö, jossa aivot saavat levätä, on mukavaa vaihtelua. Ja onneksi aineistoa syöttämässä on toinen tutkija! Siinä olisi ehkä jo liiaksi rutiinityötä, jos kaiken tekisi itse.

Nettisivuohjelmistojen päivittäminen taas… ei ole lempihommaani. Tein taustajärjestelmien päivitykset, joita oli jonossa yhteensä kolmetoista (itse wordpress ja muutamia siihen liittyviä plugin-lisukkeita ja sivujen ulkonäköä ohjaavia teema-asetuksia), ja eihän siitä tietysti kolhuitta selvitty. Esimerkiksi otsikot hävisivät näkyvistä yläpalkista. Sorry about that! Vasemman reunan sivustopuu onneksi näkyi koko ajan, mutta yläreuna tuli näkyviin vasta atk-tukipuolison tehtyä jotakin. Jos huomaatte jotain muuta, mikä ei toimi, sanokaa vain, niin korjataan, korjataan =).

4. Kuukauden artikkeli

Hyperemesis gravidarum and maternal cancer risk, a scandinavian nested case-control study.
Vandraas KF1, Grjibovski AM, Støer NC, Troisi R, Stephansson O, Ording AG, Vangen S, Grotmol T, Vikanes ÅV. Int J Cancer. 2015 Feb 9. doi: 10.1002/ijc.29475. [Epub ahead of print]

Nyt on sitten tutkittu myös hyperemeesin vaikutusta syöpäriskiin. 168 501:n syöpäpotilaan ja yli miljoonan verrokkihenkilön aineistossa (norjalaisista, tanskalaisista ja ruotsalaisista terveydenhuollon rekistereistä) hyperemeesistä kärsineillä naisilla oli hieman keskivertoa pienempi riski sairastua syöpään. Joissakin syöpätyypeissä (keuhkosyöpä, kohdunkaulan syöpä ja peräsuolisyöpä) riski oli selvästi pienempi. Poikkeuksen teki kilpirauhassyöpä, jonka riski oli suurentunut hyperemeesistä kärsineillä naisilla. Osalla hyperemeesipotilaista tiedetäänkin olevan ohimenevää kilpirauhasen liikatoimintaa, ja tämän tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että kilpirauhasta on syytä seurata myöhemminkin. Sitä, miksi muiden syöpien riski on hyperemeesistä kärsineillä pienentynyt, ei vielä tiedetä. Tutkimuksen kokotekstiversio ei valitettavasti ole vapaasti saatavilla, mutta sen pääsee lukemaan mm. yliopiston kirjaston kautta.

5. Seuraavaksi

Neuvola- ja sairaala-aineistojen järjestäminen ja syöttäminen jatkuu, ja jatkuu, ja jatkuu, ja… mutta kyllä se joskus valmistuukin.

Hyvää pääsiäisaikaa!

Miina

Leave a Reply