Huhtikuun 2017 uutiskirje

Hei kaikki,

huhtikuun uutiskirjeessä:

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden artikkeli
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Saimme Lopu jo! -tutkimukseen yllättäen valtion hankerahaa yhden tutkimuskuukauden verran! Toinen yllätys oli, että hyperemeesin esiintyvyys -posteri valittiin mukaan European Congress on Intrapartum Care (ECIC) – Making Birth Safer -kongressiin, vaikka kokouksen aiheena on enimmäkseen synnytykseen eikä niinkään raskausaikaan liittyvä tutkimus. Ja kolmas hyvä uutinen on, että THL:n raskaudenkeskeytysrekisteridata, josta oli puhetta tammikuun kirjeessä, saapui juuri!

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Hauskaa saada yllättäen kokonainen tutkimuskuukausi! Olen toukokuun tutkimustyössä ja se kokous on 25.-27.5. Tukholmassa. Vähän se vaatii järjestelyjä, huhtikuun “työaika” menikin paperitöitä ja matkajuttuja järjestellessä… onneksi biostatistikon kanssa on sentään ehditty tavata ja päästy analyyseissä eteenpäin, mutta muuten on ollut paikallaan polkeva olo. No, työmatka pitkästä aikaa on joka tapauksessa hieno juttu! Pitää seurata posterit tarkkaan, jos siellä olisi sattumalta joku muukin raskauspahoinvointitutkija paikalla.

3. Kuukauden artikkeli

Hyperemesis gravidarum and cardiometabolic risk factors in adolescents: a follow-up of the Northern Finland Birth Cohort 1986.
Koot MH, Grooten IJ, Sebert S, Koiranen M, Järvelin MR, Kajantie E, Painter RC, Roseboom TJ. BJOG. 2017 Feb 25. doi: 10.1111/1471-0528.14534. [Epub ahead of print]

Vau, Suomesta kertovaa hyperemeesitutkimusta! Artikkeli on osa laajempaa tutkimusta, jossa seurataan yli 8000 vuonna 1986 syntyneen lapsen terveyttä pitkittäistutkimuksena, ja tässä osassa selvitettiin, miten äidin hyperemeesi on vaikuttanut syntyneiden lasten sydän- ja aineenvaihduntasairauksien riskitekijöihin 16 vuoden iässä. Hyperemeesiraskauksia osui kohorttiin 62, ja niistä kaksi kolmannesta, 42 lasta, oli mukana seurannassa vielä 16 vuoden iässä. Verinäytteitä saatiin 32 “hyperemeesilapselta” ja 5612 verrokilta eli saman kohortin lapsilta, joiden äideillä ei ollut hyperemeesidiagnoosia raskauden aikana. Verensokeri-, kolesteroli- ja muiden laboratoriotutkimusten tulokset olivat samanlaiset kummassakin ryhmässä eli tutkimuksen mukaan äidin hyperemeesi ei lisää lasten sydän- ja aineenvaihduntasairauksien riskitekijöitä nuoruusiässä.

4. Seuraavaksi

Toukokuussa tutkimus etenee toivottavasti vauhdilla! Jos saisi peräti kaksi artikkelia lähtövalmiiksi?

Hauskaa (valkoista?!) vappua! (muutama tunti sitten kukat vielä näkyivät pihalla…)

Miina

Leave a Reply