Huhtikuun 2014 uutiskirje

IMGP1126_sHei kaikki,

terveisiä aurinkoisesta Turusta ja tervetuloa kevään tutkimuskuulumisten pariin! Tässä uutiskirjeessä:

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Uutta nettisivuilla
4. Kuukauden artikkeli
5. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Rekisteriaineiston analysoinnissa on päästy varsinaiseen asiaan eli pahoinvointipotilaiden ja verrokkihenkilöiden väliseen vertailuun! Aineiston tarkistuksiin ja uusien muuttujien rakentamiseen meni perusteellisen pitkä aika.

Kuntauudistuksista päättävät tahot eivät selvästikään ole tulleet ajatelleeksi kaikkia uudistusten seurannaisvaikutuksia: lopetettujen ja nimeään muuttaneiden kuntien lokeroiminen sairaanhoitopiireihinsä ja edelleen erva- eli erityisvastuualueisiin vei vaikka miten pitkään. Otetaan vaikka esimerkiksi kunta, jonka nimi on Vöyri. Vuonna 2007 se yhdistyi Maksamaahan, ja uuden kunnan nimeksi tuli Vöyri-Maksamaa. Vuonna 2011 Vöyri-Maksamaahan yhdistyi lisäksi Oravainen, ja ilmeisesti Vöyri-Maksamaa-Oravainen olisi ollut liian pitkä nimi, koska kunnan nimeksi tuli Vöyri. Kuntakoodi tietysti eri kuin sillä vanhalla Vöyrillä. Vöyri-niminen kunta oli siis olemassa vuoteen 2007 saakka, sitten sellaista ei muutaman vuoden ajan ollut, ja nykyään taas on, mutta eri koodilla, rajoilla ja väestöpohjalla. Sairaanhoitopiiri sentään säilyi kuntaliitoksissa samana (Vaasa), mutta itse sairaanhoitopiiri puolestaan vaihtui vuonna 2011 TAYS-ervasta eli Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueesta TYKS-ervaan eli Turun alaisuuteen. Oli siinä tekemistä, mutta kunnat.net-sivujen, Wikipedian, ahkeran excelin käytön ja lopulta taitavan biostatistikon ja tehokkaan tilasto-ohjelman kanssa jokainen aineistossa esiintynyt kuntakoodi saatiin oikeaan sairaanhoitopiiriin ja ervaan.

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Hm, alkuvuonna kirjoitettuihin apurahahakemuksiin on tähän mennessä tullut yksi kieltävä vastaus. Mitähän niille kahdelle muulle kuuluu?

Kilpailtujahan ne ovat, mutta hakematta ei tietysti voi voittaa, joten ensi vuonna sitten taas =). Näin päivätöiden ohessa kun tutkimus tuppaa edistymään käsittämättömän hitaasti.

3. Uutta nettisivuilla

Lääkkeet-sivulle on viimeinkin päivitetty maininta Kanadassa ja Yhdysvalloissa käytetystä raskauspahoinvoinnin ensisijaisesta lääkehoidosta, pyridoksiinin ja B6-vitamiinin yhdistelmävalmisteesta. Lääke ei ole käytössä Suomessa, mutta koska se on niin vahvassa asemassa Amerikassa, siitä on hyvä olla tietoinen – jos sille joskus haetaan myyntilupaa Euroopan unionin alueella, se saattaa tulla ajankohtaiseksi Suomessakin. Myös kuukauden artikkeli liittyy aiheeseen.

Kokemuksia pahoinvoinnista -sivuilla on myös uusi kertomus, kiitos nimimerkille Liisukka! Erittäin hyvä kuvaus pahoinvointioireista.

4. Kuukauden artikkeli
Neurocognitive development of children exposed to doxylamine-pyridoxine combination in utero for morning sickness.
Koren G1, Carey N, Reydman E, Sanjuan E, Farine D, Nulman I., 2014. Obstet Gynecol. 2014 May;123 Suppl 1:151S. doi: 10.1097/01.AOG.0000447141.59629.f2.

Kuukauden artikkelissa kerrotaan lääketutkimuksesta, jossa selvitettiin doksylamiinia ja pyridoksiinia (B6-vitamiini) sisältävän lääkevalmisteen pitkäaikaisia vaikutuksia syntyvälle lapselle. Tutkittavat äidit jaettiin neljään ryhmään:
– odottajat, joilla ei ollut pahoinvointia
– odottajat, joilla oli pahoinvointia, mutta jotka eivät käyttäneet pahoinvointilääkkeitä
– odottajat, joilla oli pahoinvointia ja jotka käyttivät korkeintaan yleisesti suositellun päiväannoksen verran lääkettä
– odottajat, joilla oli pahoinvointia ja jotka käyttivät lääkettä enemmän kuin yleisesti suositellun päiväannoksen verran.

Lasten älykkyysosamäärä, kielellinen kehitys, temperamentti ja käyttäytyminen tutkittiin 3-7 vuoden iässä. Lapset, joiden äideillä oli ollut pahoinvointia, saivat testeissä parhaat tulokset, riippumatta siitä, oliko äiti käyttänyt pahoinvointilääkettä vai ei, tai kuinka suuria annoksia lääkettä oli käytetty.

5. Seuraavaksi

Seuraavaksi on aika taas laskea neuvolatutkimuksesta kertyneet lomakkeet. Tavoite on yhteensä 2200 odottajaa. Jokohan 2000 tutkittavan raja on ylittynyt?

Hauskaa vappua!

Miina

Leave a Reply