Vatsanpohjan sulkijalihas löystyy raskauden aikana hormonien, mm. relaksiinin, vaikutuksesta. Sulkijalihaksen rentoutuessa mahan sisältöä voi nousta ruokatorveen, mikä aiheuttaa polttavaa tunnetta, närästystä. Närästys voi pahentaa pahoinvointia, muttei yksinään aiheuta sitä. Närästys vaikeutuu raskauden loppua kohden, kun kasvava kohtu lisäksi painaa mahalaukkua alhaalta päin.
Hyperemeesin ja närästyksen esiintyvyyden välillä ei ole havaittu yhteyttä, mutta jos närästystä on jo alkuraskauden aikana yhtä aikaa raskauspahoinvoinnin kanssa, se voi vaikeuttaa pahoinvointia. Närästyksen hoito kannattaa, koska se parantaa oloa ja vähentää pahoinvointia.
Närästystä voi helpottaa käyttämällä maitotuotteita ja nukkumalla sängyn pääty koholla, jolloin mahaneste ei pääse nousemaan ruokatorveen niin helposti. Närästyksen hoitoon on myös raskauden aikana turvallisiksi todettuja lääkkeitä.
Gill, S. K.; Maltepe, C.; Mastali, K. & Koren, G. 2009. The effect of Acid-reducing pharmacotherapy on the severity of nausea and vomiting of pregnancy. Obstetrics and gynecology international Vol. 2009/2009, 585269.
Law, R.; Maltepe, C.; Bozzo, P. & Einarson, A. 2010. Treatment of heartburn and acid reflux associated with nausea and vomiting during pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien Vol. 56 No. 2/2010, 143-144.