Sivukartta

Huhtikuun 2013 uutiskirje

Hei kaikki!

Nyt se on tapahtunut! Rekisteriaineisto on saapunut! Sen ympärillä tämä uutiskirje pyöriikin.

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden julkaisu
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Rekisteriaineisto saapui perjantaina 12.4. Pari ensimmäistä viikkoa on mennyt lähinnä tutustuessa siihen, mitä kaikkea siellä onkaan ja missä muodossa: vuosien 2004 ja 2011 väliseltä ajalta 5394 pahoinvoinnin vuoksi sairaalahoidossa ollutta odottajaa, joilla yli 27 000 hoitojaksoa sairaalassa ja yli 41 000 poliklinikkakäyntiä raskauden aikana, sekä 16 182 kontrollihenkilöä. Osa odottajista sai tutkimusajanjaksona toisenkin lapsen, joten raskauspahoinvoinnin uusimisen riskiäkin päästään arvioimaan melko tarkasti.

Aineisto on koottu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella HILMO-hoitoilmoitustietokannasta ja Syntyneiden lasten rekisteristä. Rekistereistä on tarkempaa tietoa THL:n sivuilla: HILMO-hoitoilmoitustietokannan rekisteriseloste ja Syntyneiden lasten rekisterin rekisteriseloste.

Toukokuu kuluu tiiviisti analysoinnin parissa ja tarkoitus olisi saada ensimmäinen tutkimusartikkeliluonnos valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Optimistista? Toukokuun lopussa nähdään.

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Sain onneksi muutaman viikon tutkimusvapaata aineiston analysointia varten. Ja onneksi biostatistiikan tietokoneluokka on toukokuussa useimmiten vapaana! Luulisin, että analysointi sujuu siellä paremmin kuin kotikoneella, ainakin koneiden teho riittää ja voi olla, että alitajuntakin muistaa analyysiohjelmien käytön kiemurat paremmin, kun ympärillä on samat seinät kuin kursseilla. Tunnen varmaan itseni tosi aloittelijaksi monta kertaa, ennen kuin on oikeat laskutoimitukset löydetty ja halutunnäköiset taulukot ruudulla. Viimeinkin ajantasaista tietoa raskauspahoinvoinnista Suomessa!

3. Kuukauden julkaisu
Rekisterit avaavat ainutlaatuiset tutkimusmahdollisuudet
Seppo Koskinen, Tuija Martelin & Tapani Valkonen. Kansanterveys 1998 s. 9-10.
(artikkeli alkaa pdf-julkaisun sivulta 9)

Tämä kuukauden artikkeli taitaa olla tähän mennessä uutiskirjeisiin poimimistani kaikkein vanhin. Aiheena on rekisteriaineistojen hyödyntäminen tutkimuksessa. Suurin osa suomalaisista rekistereitä hyödyntävistä tutkimuksista on julkaistu englanniksi, mutta halusin vaihteeksi suomenkielisen yleistajuisen ja lyhyen artikkelin – 1900-luvun loppupuolelta löytyi. Julkaisun ulkonäkö on nostalgisen askeettinen, mutta asiasisältö edelleen pätevää: tiiviisti kerrottuna, miksi rekisteriaineistoja kannattaa tutkimuksessa käyttää ja mitä niiden käytössä on huomioitava. Teemajulkaisun muissakin artikkeleissa on hyvää tietoa mm. yksityisyyden suojasta terveydenhuollossa ja tutkimuksessa.

4. Seuraavaksi

Rekisteriaineiston uumenista täytyy nostaa päätä ainakin hetkeksi, kun Turun ensimmäinen Science Slam -tapahtuma koittaa 22.-23.5.2013! Paikka Turun kauppakorkeakoulun OP-Pohjola-sali, Rehtorinpellonkatu 3, ja aika klo 14-16 molempina päivinä. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa!

Odotettavissa ei ehkä ole diskovaloja toisin kuin Suomen ensimmäisessä Science Slamissa, mutta luvassa on lyhyitä, tavallisesta poikkeavia esityksiä tieteestä ja tutkimuksesta. Lopu jo! -tutkimus esittäytyy torstaina 23.5. n. klo 15 aikaan.

Hyvää vappua,

Miina

Leave a Reply