Sivukartta

Maaliskuun 2013 uutiskirje

Hei kaikki!

Kevät ja tutkimus tuntuvat etenevän samaan tahtiin tänä vuonna: hitaanpuoleisesti, mutta selvästi tässä valoisampaan suuntaan ollaan menossa. Tässä uutiskirjeessä:

1. Tutkimusuutisia
2. Uutta nettisivuilla
3. Henkilökohtaista pohdintaa
4. Kuukauden julkaisu
5. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Vuodenvaihteen jälkeen on tullut jonkin verran neuvola-osatutkimuksen lomakkeita laskettaviksi, tutkittavia on koossa nyt yli tuhat:

aineisto3.2013

V. 2013 lomakkeista suurin osa on vielä neuvoloissa, joten oikeasti tutkittavia on jonkin verran enemmän.

2. Uutta nettisivuilla

Mainitsin syksyllä, että olen kokoamassa raskauspahoinvointiaiheista sanastoa suomeksi, ranskaksi ja englanniksi. Sanaston ensimmäinen versio on nyt valmiina ja sitä saa vapaasti käyttää.

Valitettavasti ohjelmisto, jolla sanasto on tehty, on optimoitu sanakirjatyyppiseen julkaisuun. Olisin mieluiten julkaissut sen kunnollisena nettisanastona, mutta toistaiseksi pitää tyytyä “paperimuotoon”, siis pdf:ään. Sanasto on melko suppea ja siellä saattaa olla virheitä, mutta päivitän sitä tarvittaessa sitä mukaa kun ehdin. Tulevaisuudessa on tarkoitus lisätä kielivalikoimaan ainakin ruotsi.

3. Henkilökohtaista pohdintaa

Mihin kaksi kuukautta taas kului?! Alkaa tulla perinteeksi julkaista uutiskirje kuluvan kuukauden viimeisillä minuuteilla.

Kuukauden julkaisussa on mukana Motherisk-ohjelman kotihoito-ohjeet raskauspahoinvointiin. Selkeä, kattava ja hyvin muotoiltu lista, ja mikä parasta – open access! Eläköön open access! Kunhan saan ohjeet suomennettua, lisään nettisivuille.

4. Kuukauden julkaisu
Preemptive Treatment of Nausea and Vomiting of Pregnancy: Results of a Randomized Controlled Trial
Caroline Maltepe & Gideon Koren. Obstet Gynecol Int. 2013. Published online 2013 February 17. doi: 10.1155/2013/809787

Uusi tutkimus raskauspahoinvoinnin ehkäisystä. Tutkimukseen otettiin 59 naista, joilla oli ollut vaikeaa pahoinvointia aiemmassa raskaudessa. Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään: toisille aloitettiin pahoinvointilääkitys heti raskauden alussa ja toisille (kontrolliryhmä) pahoinvointioireiden alettua. Molemmille ryhmille annettiin samanlaiset pahoinvoinnin kotihoito-ohjeet. Kummassakaan ryhmässä pahoinvointia ei saatu kokonaan häviämään, mutta ennaltaehkäisyryhmään kuuluvien odottajien pahoinvointi loppui keskimäärin raskausviikolla 27, kontrolliryhmällä taas keskimäärin raskausviikolla 33.

Tuloksina siis sekä huonoja että hyviä uutisia: vaikuttaa siltä, että jos odottajalla on voimakas pahoinvointitaipumus, pahoinvointia voi esiintyä, vaikka hoidettaisiin kuinka hyvin. Hyvä uutinen taas on, että ennaltaehkäisevällä hoidolla pahoinvoinnin kestoa voidaan sentään lyhentää. Tässä tutkimuksessa oli mukana vain “vaikeita tapauksia” ja tutkijat toteavatkin lopuksi, että asiaa kannattaa tutkia myös lievemmän pahoinvoinnin osalta.

5. Seuraavaksi

Kuten viime uutiskirjeessä mainitsin, rekisteriaineistopyyntö on perillä THL:lla ja aineistoa odotellaan – kohta päästään analysoimaan, mitä sieltä löytyy.

Hyvää kesäaikaa,

Miina

Leave a Reply