Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Lokakuun 2012 uutiskirje

Uutiskirjeet ovat täällä taas!

Kuten toukokuun uutiskirjeessä kerroin, palasin keväällä päivätöihini ja tutkimukselle on ollut vähemmän aikaa siinä ohessa. Työ on edennyt, mutta nettisivut ovat kyllä olleet valitettavasti paitsiossa. Nyt olen kaksi kuukautta tutkimusvapaalla, joten uutiskirjekin ilmestyy taas.

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden julkaisu
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Tutkimusvapaan aluksi olen kierrellyt keräämässä Neuvola 1 -osatutkimuksen lomakkeita mukana olevista neuvoloista. Osa on vielä laskematta, mutta tilanne on suunnilleen tällainen:

Turun lähikunnat ovat olleet hyvin aktiivisesti mukana. Turun kaupungin neuvoloissa on paljon eri tutkimuksia menossa ja enemmän vaihtuvaa henkilökuntaa etenkin kesälomien aikaan, joten Turussa aineistonkeruu on ollut hitaampaa. Yhä useampi sijainenkin on jo onneksi kuullut tutkimuksesta, joten kattavuus paranee koko ajan.

Syksyksi odotettiin THL:n rekisteritutkimusaineistoa, mutta sitä ei ole vielä saatu. Alkukesästä saimme muutamia lisäselvityspyyntöjä ja elokuussa tietosuojavaltuutetun puoltavan lausunnon, jossa oli mukana lisää lisäselvityspyyntöjä, joihin vastattiin huolella elokuun lopussa, minkä jälkeen THL:ltä luvattiin palata asiaan mahdollisimman pian. Sielläkin taitaa olla kiireistä.

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Tänä syksynä olen muunmuassa projektijohtamisen kurssilla. Ensimmäisellä luennolla todettiin aikataulutuksen perussääntö: ensin lasketaan, paljonko aikaa johonkin kuluu, sitten kerrotaan se kolmella ja tehdään aikataulu sen mukaan. Tämän tutkimuksen aineistonkeruuaikataulua pari vuotta sitten laskiessani arvelin, että kahdella kertominen riittäisi, mutta taitaa mennä vähän enemmän aikaa sittenkin. Toivottavasti neuvoloiden työntekijät jaksavat olla mukana! Ne projektijohtamisen luennot muuten tuppaavat aina menemään vartin tai jopa puoli tuntia yliajalle, mikä kurssin aiheen huomioon ottaen huvittaa minua suunnattomasti (ja kun ei onneksi ole heti sen jälkeen kiireellistä menoa; toisilla on ja heitä se ei tietysti huvita yhtään).

Joskus mietin, miksi käyttää näin paljon aikaa tutkimukseen, kun muutenkin saisi aikansa kulumaan. Vastauksia on ainakin kahta sorttia, “sisäisiä” ja “ulkoisia”: ensinnäkin, kun mieli on niin tiedonhaluinen, niin mikä voisi olla hauskempaa kuin uuden tiedon tuottaminen, vaikka vain pieni hippunen kerrallaan! Ja ulkoista motivaatiota ei tarvitse etsiä kauempaa kuin odottajien kertomuksista pahoinvoinnista. Enemmän tietoa, parempaa hoitoa.

3. Kuukauden julkaisu

Recurrence Risk of Hyperemesis Gravidarum
Fejzo MS, Macgibbon KW, Romero R, Goodwin TM, Mullin PM. J Midwifery Womens Health. 2011 Mar-Apr;56(2):132-6. doi: 10.1111/j.1542-2011.2010.00019.x.

Tukimuksessa selvitettiin voimakkaan raskausoksentelun eli hyperemeesin uusiutumista odottajilla, jotka olivat kärsineet hyperemeesistä aiemmassa raskaudessaan. Sadasta vastaajasta 57 oli uudelleen raskaana, ja heistä 46 kärsi voimakkaasta pahoinvoinnista myös uudessa raskaudessa. 22 odottajaa oli ollut uudessakin raskaudessa sairaalahoidossa hyperemeesin vuoksi. Kun tiedetään, että tavallisesti noin yksi odottaja kahdestasadasta joutuu hyperemeesin vuoksi sairaalaan, niin huomataan, että aiempi hyperemeesi lisää uudessa raskaudessa hyperemeesin riskiä melkoisesti. Hyperemeesikokemus vaikuttaa myös naisten lapsisuunnitelmiin: sadasta vastaajasta 37 ei hyperemeesin vuoksi halunnut tulla enää raskaaksi. Julkaisu on vapaasti saatavissa kokotekstinä.

4. Seuraavaksi

Tutkimusvapaalle on paljon suunnitelmia: neuvolakierrokset jatkuvat, samoin sairaalaosatutkimusten välipalautetapaamiset ja laboratoriotutkimustulosten selvittely. Seuraavassa uutiskirjeessä on lisää tietoa sairaala- ja helikobakteeriosatutkimuksista. Kunhan lomakkeet on laskettu, alkaa aikaa vievin työ eli tulosten syöttö paperilta koneelle. Siihen saisi menemään koko tutkimusvapaan aamusta iltaan, mutta se saa edetä muiden töiden ohessa. Uusia tutkimuksiakin on ilmestynyt maailmalla ja niiden pohjalta päivitetään nettisivuille uutta tietoa.

Hyvää syksyä!

Miina

"Tutkija datamatriisissa", oik. Tomás Saracenon installaatio 14 Billions (Working Title) eli suurennettu malli mustanlesken verkosta. Teokseen tutustumassa Minea, 3 v.

Leave a Reply