Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Toukokuun 2012 uutiskirje

Hei kaikki!

Tutkimus etenee melkein yhtä vauhdilla kuin kesä: puihin kertyy lehtiä ja kansioihin tutkimuslomakkeita. Tässä uutiskirjeessä lyhyesti loppukevään kuulumisia.

1. Tutkimusuutisia
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden julkaisu
4. Seuraavaksi

1. Tutkimusuutisia

Neuvola 1 -osatutkimuksessa on jo yli 200 odottajaa:

Toukokuuhun 2012 mennessä kerätyt ja lasketut kyselylomakkeet.


Suuri osa aineistosta on vielä neuvoloissa ja laskematta, joten oikeasti tutkittavien määrä voi olla jo kaksin- tai kolminkertainen. Vuoden päästä ollaan ehkä jo tavoitteessa. Kiitos kaikille mukana oleville!

Turun kaupungin äitiysneuvoloissa tammi-helmikuussa tehdyn seurantakartoituksen mukaan kaikissa neuvoloissa ei vielä käytetty Lopu jo! -sivustoa raskauspahoinvointiaiheisessa neuvonnassa. Sitä mukaa kun tutkimus etenee, etenee toivottavasti myös tieto Lopu jo! -sivuista ja niiden käyttömahdollisuuksista; mielenkiintoista nähdä, mikä tilanne on vuoden kuluttua.

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Paluu päivätöihin kolme viikkoa sitten vähensi reippaasti tutkimukseen käytettävissä olevaa aikaa. Minea aloitti päivähoidon ja on tykännyt hoitopaikastaan, jonne on onneksi vain 100 metrin matka! En oppinut hoitovapaan aikana jongleeraamaan kolmella pallolla (liian vähän harjoittelua), mutta eiköhän perheen, työn ja tutkimuksen yhteensovittaminen onnistu. Kiinnostavia kurssejakin on tietysti aina välillä.

Olin Web 2.0 -kurssilla, jossa käsiteltiin sosiaalisen median käyttöä tutkimustyössä. Yksi kiinnostava sivujuoni, joka ei sinänsä ole sosiaalista mediaa, oli avoimesti saatavilla olevat tieteelliset julkaisut eli Open Access -julkaisut. Tavallisestihan tieteellisten julkaisujen sisältö on maksullista eikä siis helposti kaikkien kiinnostuneiden saatavilla. Avointen julkaisujen ajatuksena on tuoda tieteellistä tutkimusta paremmin kaikkien ihmisten ulottuville – tieteellistä tutkimustahan rahoitetaan usein verovaroilla eli “meidän kaikkien rahoilla”, joten olisi reilua, että tutkimusten tuloksetkin olisivat kaikkien saatavilla. Kannatan! Kuukauden julkaisu on poimittu Open Access -lehdestä PLoS One. PLoS-lehtien kaikki artikkelit ovat vapaasti kaikkien luettavissa – luet sitten uutiskirjettä missä tahansa, pääset käsiksi koko sisältöön.

3. Kuukauden julkaisu
A Prospective Cohort Study Investigating Associations between Hyperemesis Gravidarum and Cognitive, Behavioural and Emotional Well-Being in Pregnancy
McCarthy F.P., Khashan A.S., North R.A., Moss-Morris R., Baker P.N., Dekker G., Poston L. & Kenny L.C. 2011. PLoS ONE 6(11): e27678. doi:10.1371/journal.pone.0027678

Tutkimuksessa selvitettiin voimakkaan raskausoksentelun vaikutuksia odottajan henkiseen hyvinvointiin. Tulokset eivät ole yllättäviä: tutkimuksen mukaan hyperemeesi voi aiheuttaa mm. stressiä ja ahdistusta. Kiinnostava puoli tuloksissa on, että pahoinvoinnin vaikutus mielialaan menee nopeasti ohi: tutkimukseen osallistujat vastasivat kyselyyn 15. ja 20. raskausviikolla, ja jos pahoinvointi oli mennyt ohi, myös stressi ja ahdistus vähenivät jo raskauden puoleenväliin mennessä. Hyperemeesistä ei siis näyttäisi olevan pitkäaikaista vaaraa mielenterveydelle.

4. Seuraavaksi

Neuvola- ja sairaalaosatutkimusten aineistonkeruu jatkuu ja jatkuu… ja kesän aikana saattaa kuulua uutisia rekisteritutkimusosuudesta: aineistonkeruulupahakemus on THL:n käsittelyssä ja jos kaikki menee hyvin, rekisteritutkimusta päästään aloittamaan syksyllä.

Hyvää alkukesää!

Miina

Leave a Reply