Sivukartta

Tammikuun 2012 uutiskirje

Hei kaikki,

hyvää alkanutta vuotta!

Tässä uutiskirjeessä:
1. Tutkimuksesta
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden julkaisu
4. Seuraavaksi

1. Tutkimuksesta

Hyvät uutiset ensimmäiseksi: Lopu jo! -tutkimus on saanut ensimmäisen apurahansa! Apurahan myönsi TYKS-säätiö helikobakteeri-osatutkimukselle mm. laboratoriotutkimuskuluihin.

Neuvola-osatutkimuksen aineistonkeruu on nyt käynnistynyt melkein kaikissa Turun seudun äitiysneuvoloissa. Jos olet parhaillaan raskaana, saatat saada kutsun tutkimukseen. Tervetuloa mukaan! Alku on ollut lupaava: suurin osa kohderyhmästä on halunnut osallistua. Työ jatkuu vielä ainakin vuoden ajan: neuvoloista tarvitaan yhteensä 2 200 tutkittavaa! Sairaala- ja helikobakteeri-osatutkimuksiin ei tarvita yhtä monta osallistujaa, mutta aineistonkeruu kestää todennäköisesti useamman vuoden, koska vain harvat – onneksi! – joutuvat pahoinvoinnin vuoksi sairaalaan.

Ensimmäisiä tuloksia joutuu siis vielä odottamaan. Tällä välin luetaan lisää uusia muualla julkaistuja tutkimuksia, suunnitellaan aineiston analysointia, haetaan apurahoja ja pidetään huolta siitä, että kaikilla tutkittavia rekrytoivilla työntekijöillä on tarpeeksi kaikkia tarvittavia papereita. Suurkiitos kaikille tutkimuksessa mukana oleville!

2. Miinan henkilökohtaista pohdintaa

Jos viime syksynä tuntui siltä, että on ollut paljon monisteita hoidettavana, niin nyt niitä vasta onkin. Syksyllä tiedotteita ja kyselyitä jaettiin 500 kpl, tammikuussa 1000 kpl ja nyt on työn alla toistaiseksi viimeiset 1500 kpl. Syksyllä katsotaan, tarvitaanko lisää. Jos minulta kysytään, niin toivottavasti nämä riittävät!

Neuvoloista ja tutkittavilta saadun palautteen perusteella raskauspahoinvoinnin tutkimista pidetään tärkeänä. Osa tutkittavista on toivonut myös pahoinvointikokemuksen laajempaa selvittämistä, mutta tässä tutkimuksessa on valitettavasti vain kvantitatiivisia mittareita; sanallisten vastausten analysointiin näin laajassa tutkimuksessa tarvittaisiin muutama työntekijä lisää, ja tutkimusasetelma on jo tällaisenaan laaja… eikä työntekijöitä ole analysointipuolella toistaiseksi kuin yksi eli allekirjoittanut. Tutkimuksessa validoitava PUQE-mittari itsessään on tarkoituksella pelkistetty, jotta sitä olisi nopea käyttää. Hyviä laadullisia tutkimuksia on onneksi tehty, esimerkiksi alempana esitellyssä Oxfordin yliopistossa tehdyssä kuukauden tutkimuksessa odottajien oma ääni pääsee kuuluviin useiden haastattelusitaattien kautta. Tutkimukseen osallistuneiden haastatteluja voi lukea ja katsoa videolta myös tutkimusprojektin internet-sivuilta.

Lopu jo! -sivuiltakin löytyy omin sanoin kerrottuja odottajien kokemuksia. Jos haluat jakaa omia kokemuksiasi, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen jmamil – ät – utu – piste – fi. Kirjoitukset julkaistaan nimimerkillä. Toisten kokemuksista voi saada apua omaan tilanteeseen, ja ne, jotka eivät ole koskaan kärsineet pahoinvoinnista, voivat saada lukemalla jonkinlaisen aavistuksen siitä, millaista pahoinvointi voi olla.

3. Kuukauden julkaisu
Women’s responses to nausea and vomiting in pregnancy
Locock, L., Alexander, J. & Rozmovits, L. 2008, Midwifery, vol. 24, no. 2, pp. 143-152.

Artikkeli perustuu 73:n äidin haastatteluihin heidän raskaudenaikaisista kokemuksistaan. Äitejä haastateltiin useista raskauteen liittyvistä aiheista, ja tätä tutkimusta varten analysoitiin raskauspahoinvointiin liittyviä asioita. Odottajien kokemukset jaoteltiin mm. pahoinvoinnin odotukseen, pahoinvoinnista selviämiseen ja siihen, miten muut suhtautuivat pahoinvointiin. Tutkimus on osa laajempaa työtä, jossa on koottu odottajien kokemusten lisäksi mm. potilaiden ja omaisten kokemuksia erilaisista sairauksista vertaistueksi internet-sivuille. Hieno ja rohkea projekti!

4. Seuraavaksi

Lopu jo! -tutkimuksesta järjestetään tiedotustilaisuus 8.2.2012, sen jälkeen aiheesta mahdollisesti kuuluu tai näkyy jotain eri tiedotusvälineissä.

Uutta tutkimustietoa raskauspahoinvoinnista on ehtinyt ilmestyä sitten viimekesäiisen kirjallisuushaun – edessä taas paljon hakemista, lukemista ja pohdintaa. Seuraavassa uutiskirjeessä päästään ehkä vilkaisemaan viimeisten kuuden kuukauden aikana julkaistujen tutkimusten kiinnostavimpia löytöjä.

Hyvää talvea!

Miina

Leave a Reply