Sivukartta

Marraskuun 2011 uutiskirje

Hei kaikki,

tässä syksyn kuulumisia Lopu jo! -tutkimuksesta. Tällä uutiskirjeellä on monta uutta lukijaa, tervetuloa mukaan seuraamaan uusinta tietoa raskauspahoinvointitutkimuksesta meillä ja muualla!

Uutiskirjeen sisältö
1. Tutkimuksesta
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden julkaisu ja kuukauden kirjavinkki
4. Seuraavaksi

1. Tutkimuksesta

Tutkimushenkilöiden rekrytointi etenee niin sairaalassa kuin neuvoloissakin. Joissakin neuvoloissa ollaan jo vauhdissa, toisissa aloitellaan ja toisissa neuvoloissa tutkimuksen esittely on vielä edessä. Tutkittavia tarvitaan yhteensä yli kaksi tuhatta ja tarvittavan joukon saamiseen on arvioitu kuluvan noin kaksi vuotta.

2. Miinan henkilökohtaista pohdintaa

Kuten oheisesta kuvasta näkyy, meillä hautaudutaan taas paperipinoihin… kunnes on kaikki kansiot saatu jaettua neuvoloihin. Ensimmäisessä vaiheessa hoideltavana on viitisenkymmentä kansiota neuvoloihin ja viisisataa esitenippua tutkittaville, ja pian viedään lisää nippuja, kun ensimmäiset on käytetty. Yhteensä niitä tulee koottua ja jaettua varmaan tuhansia. Tutkimus on toisaalta inspiroivaa aivotyötä, mutta toisaalta sormia kuivattavaa taittelua, rei’ittämistä ja pinoamista.

Suomessa voi kyllä tutkittava ottaa rennosti: lait ja eettiset ohjeet pitävät huolta oikeusturvasta, itsemääräämisoikeudesta ja tietosuojasta. Olen nyt syksyllä ollut useammalla tutkimusetiikkaa käsittelevällä tai sivuavalla kurssilla, ja on hauska huomata, että Suomessa ihmisten oikeudet otetaan vakavasti – vaikka eivät ne ehkä kaikille ole niin itsestään selviä… eräällä kurssilla esimerkiksi eräs osallistujista kysyi, eikö tutkimukseen sopivia henkilöitä voikaan pakottaa ottamaan osaa tutkimukseen. Olisihan se nopea tapa kerätä tutkittavat, mutta, köh, kysyjä sai kyllä ällistyneitä ilmeitä osakseen. Vaikka ei siitä niin kauaa ole, kun Suomessakin tehtiin ihmisille yhtä ja toista lupaa kysymättä, eikä aina jälkikäteenkään kerrottu, mitä on tehty, eikä Maailman lääkäriliiton Helsingin julistuskaan ole ollut olemassa kuin reilut viisikymmentä vuotta.

3. Kuukauden julkaisu ja kuukauden kirjavinkki

Optimal management of nausea and vomiting of pregnancy
Ebrahimi, N., Maltepe, C. & Einarson, A. 2010
International journal of women’s health, vol. 2, pp. 241-248.

Perusteellinen, erittäin hyvä yhteenveto raskauspahoinvoinnin hoidosta. Artikkelissa käsitellään sekä lääkkeettömiä että lääkkeellisiä hoitokeinoja, esimerkiksi ruokavaliota, lepoa, inkivääriä, B6-vitamiinia, akupainantaa, närästyksen hoitoa ja suonensisäistä nesteytystä. Kirjoittajien viesti on sama kuin Lopu jo! -sivuillakin: pahoinvointia voidaan hoitaa ja se kannattaa. Hyvällä varhaisella hoidolla voidaan jopa vähentää sairaalahoidon tarvetta.

Kirjavinkki: Etiikkaa ihmistieteille
Hallamaa Jaana, Sorvali Irma, Launis Veikko ja Lötjönen Salla (toim.). Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2006. ISBN: 951-746-828-8.

Ja jos nyt jotakuta alkoivat tutkimuseettiset kysymykset kiinnostaa, niin esimerkiksi tässä kirjassa on aiheesta lisää juttua monesta näkökulmasta. Yllä mainitussa Helsingin julistuksessa käydään läpi lääketieteellisen tutkimuksen eettisiä periaatteita, tässä kirjassa puolestaan käsitellään kaikenlaista ihmisiin liittyvää humanistis-yhteiskuntatieteellistä tutkimusta. Täältä löytyy pidempi kirja-arvio (kirjoittanut Stig Söderholm, Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura ry.)

4. Seuraavaksi

Tutkimuksen aineistonkeruu jatkuu (ja jatkuu ja jatkuu vielä pitkään). Tutkimustuloksia päästään analysoimaan vasta pitkän ajan päästä, mutta sillä välin on kaikenlaista muuta tekemistä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestää joulukuun ensimmäisenä päivänä alueellisen äitiyshuollon koulutuspäivän, jossa käsitellään raskauteen ja synnytykseen liittyviä aiheita, myös raskauspahoinvointia. Koulutuspäivään ilmoittaudutaan 23.11. mennessä ja tilaisuus on ilmainen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden, terveyskeskusten ja kuntien henkilöstölle (muille osallistumismaksu 60 euroa). Tervetuloa sinne!

Hyvää ensilumen odotusta,

Miina

Leave a Reply