Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Syyskuun 2011 uutiskirje

Hei kaikki,

pitkästä aikaa taas uutiskirje!

Sisältö
1. Tutkimuksesta
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden julkaisu
4. Seuraavaksi

1. Tutkimuksesta

Ensimmäiset tutkimushenkilöt on rekrytoitu! Tutkimukselle saatiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan puoltava lausunto viime toukokuussa ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tutkimuslupa elokuussa. Tutkittavien rekrytointi on aloitettu TYKSissä ja neuvoloihin edetään syksyllä.

2. Miinan henkilökohtaista pohdintaa

TYKSin naistenklinikalta kerrottiin, että hyperemeesin vuoksi sairaalahoidossa olevia potilaita oli viime kesänä epätavallisen vähän. Tutkittavia ei siis kartu kovin nopeasti, eikä tässä onneksi nyt niin kiirettä olekaan, mutta potilaiden vähäisyys sai miettimään… että olisikohan lopu jo! -projektilla voinut olla niin paljon vaikutusta raskauspahoinvoinnin hoitoon neuvoloissa, että se näkyisi jopa sairaalahoidon tarpeen vähentymisenä? Näin lyhyestä ajasta ei tietysti kannata vetää niin huikeita johtopäätöksiä, mutta ehkä parin vuoden päästä voisi kurkistaa tilastoihin, onko vähentyminen todellista vai tilapäinen notkahdus. Ja onko Turun ja muun maan välillä eroa, projektihan keskittyi Turun kaupungin äitiysneuvoloihin, vaikka näin netin kautta tietoa koetetaankin tuoda kaikkien saataville.

3. Kuukauden julkaisu

Treatment of severe nausea and vomiting of pregnancy with subcutaneous medications.
Klauser CK, Fox NS, Istwan N, Rhea D, Rebarber A, Desch C, Palmer B, Saltzman D.
Am J Perinatol. 2011 Oct;28(9):715-22. Epub 2011 Jun 10.

Tämä tutkimus on kiinnostava kahdelta kannalta: Lopu jo! -tutkimuksen kannalta on kiinnostavaa, että siinä on käytetty samaa raskauspahoinvoinnin oiremittaria kuin lopu jo! -tutkimuksessa, ja tutkimuksen varsinainen aihe on puolestaan kliinisesti kiinnostava. PUQE (Pregnancy-Unique Quantification of Emesis) -mittarin käyttö alkaa selvästi yleistyä sairaaloissa. Tässä tutkimuksessa sitä käytettiin mittaamaan kahden eri lääkkeen, metoklopramidin ja ondansetronin, tehoa sairaalahoidossa. Tulosten mukaan sekä metoklopramidi että ondansetroni auttoivat pahoinvointiin, eivät tosin kaikkien potilaiden kohdalla. Molempia lääkkeitä käytetään hyperemeesin hoidossa Suomessakin.

4. Seuraavaksi

Seuraava etappi on tutkimuksen esittely Turun ja lähialueiden äitiysneuvoloissa. Jos olet raskaana ja äitiysneuvolan asiakkaana täällä päin, saatat saada kutsun tutkimukseen. Tutkittavien rekrytointi aloitetaan loppusyksystä niissä neuvoloissa, jotka tulevat mukaan.

Aurinkoista syksyä!

Miina

Leave a Reply