Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Uutiskirje 2/2011

Hei kaikki!

Tässä uusin uutiskirje.

Sisältö
1. Projektista
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden artikkeli
4. Seuraavaksi

1. Projektista

Loppukartoitus lähenee loppuaan! Turun kaupungin äitiysneuvoloissa on menossa vilkas loppukartoituskyselystä tiedottaminen. Jos olet parhaillaan äitiysneuvolan asiakkaana Turussa ja kuulut kohderyhmään, saat neuvolakäynnillä saatekirjeen ja pääset vastaamaan kyselyt-sivun kautta. Vastausaikaa on 15.3.2011 saakka.

2. Miinan henkilökohtaista pohdintaa

Terveisiä ”paperipinon” keskeltä! Pino on oikeastaan sähköisessä muodossa, mutta sen voi melkein kuulla kahisevan. Sain valmiiksi uusimman raskauspahoinvointiaiheisen tiedonhaun viimeisten kuuden kuukauden ajalta, ja aika kiinnostavia juttuja viime aikoina onkin tutkittu. Kuukauden artikkeli on viime vuonna ilmestynyt tutkimus hyperemeesitaipumuksen mahdollisesta periytymisestä. Pitää miettiä, saadaanko meidän tulevassa tutkimuksessa toistettua niitä tuloksia. Ja sitten pitää vielä toivoa, että joku, jolla on todella paljon rahaa, alkaa tutkia, mistä geeneistä voisi olla kyse.

Muutakin mielenkiintoista on löytynyt, esimerkiksi hyviä artikkeleita hyperemeesin erotusdiagnostiikasta. Yhdellä artikkelilla on hyvä nimi, suomeksi ”Kaikki raskauden aikainen pahoinvointi ei ole raskauspahoinvointia”. Kun ehdin, kirjoitan aiheesta oman sivun Lopu jo! -sivuille. Erotusdiagnostiikasta ei vielä olekaan sivuilla juuri mitään.

Tutkimusartikkeleiden lisäksi kovalevyllä rapisee muitakin papereita. Tutkimussuunnitelma on kerännyt ympärilleen ison kasan liitteitä: rekisteriseloste, tiedotteita, esitteitä, lomakkeita… ihmiseksi, joka ei pidä ollenkaan paperitöistä, olen tehnyt niitä aika paljon viime aikoina. Miten Mendel pärjäsi ilman tietokonetta?

3. Kuukauden artikkeli

Familial aggregation of hyperemesis gravidarum.
Zhang Y., Cantor R. M., MacGibbon K., Romero R., Goodwin T. M., Mullin P. M, Fejzo M. S. American Journal of Obstetrics and Gynecology 2010;203.

Kuukauden artikkelin kiinnostavin tulos on, että hyperemeesitaipumus vaikuttaa periytyvältä. Se ei ehkä kuulosta yllättävältä: aiemminkin on huomattu, että jos oma äiti on kärsinyt hyperemeesistä, hyperemeesin riski on korkeampi, mutta näin systemaattisesti sitä ei ole aiemmin tutkittu.

4. Seuraavaksi

Lopu jo! -tutkimuksen tutkimussuunnitelma on ainakin puoliksi valmis: vielä otoskokolaskelmat, sopimus laboratoriotutkimuksista, esitteiden ja kyselylomakkeiden viimeistely… ja puolen tusinaa muuta isompaa ja pienempää juttua. Jos mitään yllättäviä viivytyksiä ei tule, sen pitäisi valmistua ensi kuussa ja ehtiä VSSHP:n eettisen toimikunnan käsittelyyn huhtikuussa. Lopu jo! -projektin loppukartoituksen tulokset analysoidaan samoihin aikoihin, ja sitten loppuraporttia kirjoittamaan.

Sitä odotellessa… aurinkoista ja lämpenevää lopputalvea kaikille!

Miina

Leave a Reply