Sivukartta

Uutiskirje 5/2010

Uutiskirjeen sisältö
1. Projektista
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Kuukauden artikkelit
4. Seuraavaksi

1. Projektista

Lopu jo! -projektin nettisivut ovat nyt valmiit! Tyhjiä sivuja ei pitäisi enää olla, ja lopujo.fi on tällä hetkellä laajin suomenkielinen raskauspahoinvoinnista kertova internet-sivusto.

2. Henkilökohtaista pohdintaa

Useimmissa raskauspahoinvointitutkimuksissa käytetään kvantitatiivisia menetelmiä, joissa mitataan mm. oksentelun määrää, ja aina välillä tulee mieleen, ettei se olisi kyllä omalla kohdallani toiminut, koska ongelma oli huonovointisuus eikä oksentelu. Tästä mittaamisesta on muuten tulossa lisää tietoa lopujo-sivuille (eli “valmiitkin” sivut täydentyvät vielä!). Kvantitatiivista mittausta tarvitaan, jotta tutkimustuloksia ja hoitomuotoja voidaan verrata toisiinsa, mutta joskus näkökulman muutos on hyvää vaihtelua.

Aiheesta on tehty myös jonkin verran hoitotieteellistä tutkimusta, jossa raskauspahoinvointia katsotaan äitien näkökulmasta. Esimerkiksi Ågrenin ja Bergin tutkimuksessa (kuukauden artikkeli) käytetään fenomenologista menetelmää, jossa äitien kokemukset ovat etusijalla. Tutkijoiden kunnioittava ja myötätuntoinen asenne näkyy, siitä onnittelut tutkijoille! Tällainen tutkimus auttaa niitäkin hoitajia ja lääkäreitä, joilla ei ole omakohtaista kokemusta pahoinvoinnista, saamaan ainakin jonkilaisen kuvan siitä, miltä potilaasta tuntuu.

3. Kuukauden artikkeli

Tactile massage and severe nausea and vomiting during pregnancy – women’s experiences.
Ågren, A. & Berg, M. 2006. Scandinavian journal of caring sciences Vol. 20 No. 2/2006, 169-176.
Tässä tutkimuksessa lähestytään raskauspahoinvointia fenomenologiselta kannalta eli odottavien äitien kokemusten kautta. Tulosten mukaan rentouttava hieronta voi auttaa raskauspahoinvoinnista kärsivää odottavaa äitiä tuntemaan miellyttäviä kokemuksia kehollaan, mikä voi helpottaa pahoinvointia tai ainakin antaa siitä lepotauon.

4. Seuraavaksi

Kesällä on taas kulunut kuusi kuukautta edellisestä systemaattisesta tiedonhausta. Seuraavaksi on siis edessä uusimpien tutkimustulosten haku ja niiden päivittäminen nettiin.

Hyvää juhannusta!

Miina

Leave a Reply