Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Uutiskirje 1/2010

Tervetuloa seuraamaan Lopu jo! -projektin uutiskirjettä.

Uutiskirjeen sisältö
1. Projektista
2. Henkilökohtaista pohdintaa
3. Projektin sisältö
4. Kuukauden artikkelit
5. Seuraavaksi

1. Projektista

Lopu jo -projektin tarkoitus on taistella raskauspahoinvointia vastaan. Projekti on osa Turun ammattikorkeakoulun Neuvolatoiminta 2010-luvulle -hanketta (Kymppi-hanke), jonka tarkoitus on kehittää äitiysneuvolapalveluihin terveyttä tukevia toimintamalleja, vähentää sosioekonomisia terveyseroja ja edistää palveluketjun prosesseja terveyttä ja hyvinvointia tukeviksi.

Kymppi-hankkeesta vastaa projektipäällikkö Pia Ahonen Turun ammattikorkeakoulusta ja Lopu jo! ‑projektista vastaa sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittava opiskelija Miina Nurmi.

2. Miinan henkilökohtaista pohdintaa projektin alkuvaiheesta

Idea projektista syntyi niin, että yllätyin esikoista odottaessani siitä, miten rasittavaa raskauspahoinvointi voi olla. Vatsa oli vinksallaan ja pää sumussa, eikä se tuntunut loppuvan millään. Koetin etsiä hoitokeinoja, mutta tiedon haku ja sen luotettavuuden arviointi ei ole helppoa, kun ei oikein voi keskittyä mihinkään. Neuvolasta saadut syömiseen ja lepoon liittyvät ohjeet helpottivat jonkin verran, mutta kun pää alkoi selvitä ja tietoa löytyä, huomasin, että raskauspahoinvointia on tutkittu yllättävän paljon ja että on muitakin näyttöön perustuvia hoitokeinoja kuin keksien syönti aamulla ennen sängystä nousua (anteeksi kärjistys! Ilman keksien syöntiä ennen sängystä nousua en olisi päässyt sängystä ollenkaan. Se on loistava ohje). Samaan aikaan alkanut YAMK-opinnäytetyön suunnitteluvaihe tarjosi mahdollisuuden perehtyä raskauspahoinvoinnin etiologiaan ja hoitokeinoihin perusteellisemmin, ja päätin tuoda kohtalotovereiden saataville näyttöön perustuvaa tietoa mahdollisimman kätevästi.

3. Projektin sisältö

Projekti toteutetaan interventiotutkimuksena: ensin tutkitaan lähtötilannetta, sitten tehdään interventio (tässä tapauksessa jaetaan tietoa raskauspahoinvoinnista) ja lopuksi tutkitaan, oliko interventiolla vaikutusta:

Kehitystarpeen selvittämisvaiheessa kävi ilmi, että raskauspahoinvoinnista ei ole juurikaan olemassa odottaville äideille annettavia kirjallisia kotihoito-ohjeita; ei Turun neuvoloissa, TYKSin ohjepankissa eikä valtakunnallisessa Terveyden edistämisen keskuksen (Tekry) terveysaineistotietokannassa, ja projektin sisällöksi täsmentyi tietopaketin tuottaminen ja aiheesta tiedottaminen. Tietopakettia kootaan parhaillaan internet-sivuille osoitteessa lopujo.fi.

Vaikuttavuuden mittaus toteutetaan alkukartoitus- ja loppukartoituskyselyillä Turun äitiysneuvoloiden työntekijöille ja odottaville äideille. Alkukartoitus tehdään helmi-maaliskuussa 2010, tietopaketti viimeistellään alkukartoituksen tulosten perusteella ja otetaan käyttöön keväällä 2010 ja loppukartoitus tehdään tammikuussa 2011.

4. Kuukauden artikkelit

Raskauspahoinvointi ja hyperemeesi.
Risto Erkkola. Yleislääkäri – Allmänläkaren 3/2009, vsk 24, s. 9-12.
Yleiskatsaus raskauspahoinvoinnista ja sen hoidosta Suomessa. Artikkelissa kerrotaan raskauspahoinvoinnin syistä ja diagnostiikasta sekä avo- ja sairaalahoidosta. Linkki Yleislääkäri-lehteen 3/2009

Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. (Cochrane Review)
Jewell D, Young G. Cochrane Database of Systematic Reviews 2003, Issue 4.Art. No.: CD000145. DOI: 10.1002/14651858.CD000145.
Artikkelissa tarkastellaan kahtakymmentäkahdeksaa satunnaistettua tutkimusta, joissa tutkittiin mm. antihistamiinien, B6-vitamiinin, akupainannan ja inkiväärin vaikutusta raskauspahoinvointiin.

5. Seuraavaksi

Projektissa on seuraavaksi edessä alkukartoitus ja sen tulosten analysointi. Lopujo.fi-sivuja päivitetään koko ajan ja uutiskirje ilmestyy n. kerran kuukaudessa.

Kaunista talvea kaikille!

Miina

Leave a Reply